Katkennut keppi, nahistunut porkkana

Työntekijöiden motivoiminen lienee yksi jokaisen esimiehen suurimmista haasteista. Siitä syystä erilaisia palkitsemismalleja löytyy kirjallisuudesta runsain mitoin. Perusperiaate malleissa on yleensä sama; tarjoilemalla sopivassa suhteessa keppiä ja porkkanaa, työntekijä motivoituu huippusuoritukseen.

Edelleen vallitseva, yleisesti hyväksytty totuus palkitsemismalleissa on, että mitä suurempia porkkannoita tai keppejä käytetään, sitä motivoituneempia työntekijät ovat.  Malli on toiminut mainiosti teolliseen tuotantoon ja myyntiin liittyvissä tehtävissä. Keppi ja porkkana motivoivat odotetusti ja suoraviivaisesti.

Teollisen ajan motivaatioteorioihin perustuva malli ei ole kuitenkaan relevantti useimpien tietoyhteiskunnan työtehtävien kohdalla. Uuden ajan ammateissa motivaation lähteet ovat erilaisia ja tilanne ei ole yhtä suoraviivainen, kuin ennen. Hyvät aikeet motivaation luomiseksi vanhoilla keinoilla saattavat jopa huonontaa asiantuntijan suoritusta.

Kun keppi on katkennut ja porkkana nahistunut,  miten siis motivoida tietotyöläistä?

Harward Business Schoolin tutkija Teresa Amabile on tutkinut luovuutta ja motivaatiota sekä niiden lähteitä. Tutkimusten tulos on selkeä – perinteiset yrityksissä käytetyt motivointimallit eivät toimi asiantuntijatyössä. Pakko tai palkkio vievät asiantuntijan huomion pois työsuorituksesta ja lopputulos on huonompi kuin ennen motivointiyritystä.

Monessa asiantuntijatehtävässä motivaatio tulee työn sisällöstä ja lapsenomaisesta onnistumisen kokemuksesta. Osittain myös suorituksesta saadusta arvostuksesta ja tunnustuksesta.

Oheisella TED.com -videolla Dan Pink kertoo lisää asiantuntijoiden motivoimisesta. Dan on aiemmin toiminut mm. Al Goren puheenkirjoittajana.

Mainokset
Published in: on 20/05/2010 at 07:37  Jätä kommentti  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://huvimaja.wordpress.com/2010/05/20/katkennut-keppi-nahistunut-porkkana/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: