Mitä tapahtui kokonaiselle lauseelle?

Muistatko, milloin olet viimeksi lukenut muistion, jossa on kokonaisia lauseita ja oikeita kappaleita? Itse en muista nähneeni sellaista vähään aikaan. Yhä useammin materiaali tulee tekstidokumentin sijaan esitysmuodossa.

Dokumentin tiedostomuodolla ei varsinaisesti ole merkitystä asian kannalta mutta käytetty työkalu näyttää vaikuttavan käytettyyn kieleen.

Siinä missä tekstidokumentissa kirjoitetaan kokonaisia lauseita, esitysdokumentissa käytetään avainsanoja tai muutaman sanan viittauksia asiaan.  Kokonaisten lauseiden mukana häviää valitettavan usein myös villakoiran ydin – eli kokonainen kuvaus siitä, mistä asiassa on oikeastaan kysymys.

Materiaalia tuottaessa huomaa helposti, että asiasta ei tiedä tarpeeksi, jos siitä ei voi muodostaa kunnollista kokonaista lausetta. Sama toimii toisinpäin. Jos materiaali ei sisällä kokonaisia lauseita, se ei myöskään välitä kokonaista informaatiota. Powerpointista siis saattaa puuttua varsinainen pointti.

Puolikasta kieltä käytettäessä väärinymmärrysten vaara kasvaa. Kansainvälisessä ympäristössä vaara on vielä suurempi, koska vastaanottajien semanttinen tausta on erilainen ja avainsanat voidaan käsittää eri tavalla.

Kun siis seuraavan kerran olet lähettämässä ”esitystä” jostain aiheesta eteenpäin, mieti kahdesti, onko media oikea, ja oletko oikeasti kirjoittanut dokumenttiin koko asian pelkkien ”pointtien” sijaan.

Tämäkin artikkeli näyttäisi kalvolla jokseenkin seuraavanlaiselta:

  • kokonaiset lauseet vs avainsanat
  • tiedostomuodolla vaikutus käytettyyn kieleen
  • avainsanojen käyttö
  • villakoiran ydin puuttuu
  • tuottaessa tekstiä: kokonainen lause=kokonainen asia
  • väärin ymmärtämisen vaara ja kv. ulottuvuus
  • onko mediasi oikea?
Mainokset
Published in: on 21/04/2010 at 16:21  Jätä kommentti  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://huvimaja.wordpress.com/2010/04/21/mita-tapahtui-kokonaiselle-lauseelle/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: