Yksinkertainen = Selkeä

Viestimisen vaikein asia  lienee asioiden yksinkertaistaminen.

Pitkiä tekstejä on huomattavasti helpompi tuottaa kuin lyhyitä, sillä jokaista sanaa ei tarvitse punnita kovin tarkasti. Sanoja lisäämällähän voi  selittää edellä sanottua ja täsmentää ilmaisua. Täsmällisestä tulee kuitenkin helposti monimutkainen ja vaikeasti ymmärrettävä.  Huonosti kirjoitetut lakitekstit ja virkakirjeet lienevät hyviä esimerkkejä tällaisesta ilmaisutavasta.

Yksinkertaistaminen on vaikeaa myös silloin, kun sanottavaa on paljon. Kaiken sanottavan kertominen kerralla voi kuitenkin laimentaa koko viestin. Kun kaikki on tärkeää, mikään ei ole erityisen tärkeää.

Markkinointi pyrkii kertomaan tuotteista oleellisen lyhyesti ja ytimekkäästi, sillä kaikkien ominaisuuksien kertominen ei yleensä helpota  ostopäätöstä. Yksinkertaisesta on tullut myyntivaltti tai jopa brändi, kuten EasyJetin tapauksessa.

Selkeyden luominen on valttia myös johtamisessa. Johtajan tulee pystyä tekemään strategiset valinnat vaihtoehtojen viidakosta ja kommunikoimaan ne yksinkertaisessa muodossa alaisille. Organisaation tehokkuus syntyy tavoitteiden selkeydestä.

Selkeys syntyy yksinkertaisuudesta mutta yksinkertaistaminen on aikaa vievää ja monimutkaista.  Vaivaa kannattaa kuitenkin nähdä, sillä yksinkertainen ja selkeä viesti on myös tehokas ja saa aikaan toivottuja tuloksia.

Tässä inspiraatioksi muutamia lainauksia aiheesta.

Albert Einsteinin yksinkertaistamisen sääntö.

”Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius — and a lot of courage — to move in the opposite direction. Everything should be made as simple as possible, but not simpler.”

Kirjailija Jari Tervon eräässä tv-ohjelmassa kertoma esimerkki yksinkertaistamisesta. Hän pohti kirjan aloittamista kuvaavasti mutta napakasti.

Oli talvi ja ulkona satoi kovasti lunta
Ulkona satoi kovasti lunta
Satoi kovasti lunta
Pyrytti lunta
Pyrytti

Oheisella videolla Alan Siegel näyttää, että jopa lakitekstejä on mahdollista yksinkertaistaa.

Mainokset

The URI to TrackBack this entry is: https://huvimaja.wordpress.com/2010/04/06/yksinkertainen-selkea/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: