Onko maailman mahtavin mies päättäjä, valitsija vai pelkkä leimasin

Yhdysvaltain presidentiltä, Ronald Reaganilta, kysyttiin kerran haastattelussa, miltä tuntuu olla maailman mahtavin mies. Hän pohti hetken ja vastasi:

”En minä vain tiedä. Joka aamu, kun tulen työpöytäni ääreen, pöydällä on paperi, jossa kerrotaan viidentoista minuutin tarkkuudella, mitä minä teen koko päivän. Jos haluat tietää, miltä tuntuu olla maailman mahtavin mies, kysy siltä, joka sen paperin tekee.”

Sama toimintatapa pätee todennäköisesti johtohahmoihin myös Suomessa niin politiikassa kuin yrityksissäkin. Päättäjiksi kutsuttujen henkilöiden eteen tuodaan valmiiksi valmisteltuja asioita ja esitetään vaihtoehdot, joista he voivat päättää. Kuinka moni tässä tilanteessa tulee valinneksi vaihtoehdon ”muu” eli päättää jotain muuta kuin mitä heille on tarjoiltu. Ei varmaan kovinkaan moni.

Sama kaava pätee kuitenkin jokaiseen meistä. Eteemme tuodaan päivittäin erilaisia näennäisiä päätöstilanteita, joista saamme sellaisen vaikutelman, että olemme kuskin penkillä ja päättämässä asioiden suunnasta. Voi kuitenkin olla, että päätös on jo tehty puolestamme ja asia vain tarjoillaan meille päätöksen muodossa, jotta voimme tuntea itsemme tärkeäksi ja sitoutetuksi.

Ennen kuin seuraavan kerran päätät jostain eteesi tuodusta asiasta tai laitat rastin ruutuun A, B tai C, mieti vielä kerran.  Joku on näet saattanut jo päättää puolestasi.

Tällä videolla Dan Ariely kertoo päätäksenteon mekanismeista ja kysyy, olemmeko todella omien päätöstemme herra.

Mainokset
Published in: on 22/03/2010 at 08:14  Jätä kommentti  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://huvimaja.wordpress.com/2010/03/22/onko-maailman-mahtavin-mies-paattaja-valitsija-vai-pelkka-leimasin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: