Kun ohje sammuttaa järjen valon

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että maailma ympärilläsi ei käytä sen paremmin maalais- kuin kaupunkilasjärkeäkään? Ihmiset toimivat määrätietoisesti mutta eivät välttämättä loogisesti. Näin voi joskus käydä.

Kyse ei kuitenkaan ole välttämättä siitä, että sinua ympäröivien ihmisten järjen valo olisi täydellisesti sammunut. Kyse saattaa olla siitä, että he noudattavat heille annettuja toimintaohjeita sen paremmin ajattelematta niiden järkevyyttä. Voi myös olla, että niistä poikkeamisesta seuraa heille hankaluuksia.

Yritykset pyrkivät palkaamaan fiksuja ihmisiä, jotta työt sujuisivat ja jotta työnantaja pystyisi luottamaan työntekijöidensä harkintaan tilanteissa, joissa täsmällisiä toimintaohjeita ei ole. Samaan aikaan voidaan kuitenkin erilaisilla ja ehkä liian tiukoilla ohjeilla kutistaa liikkumavara olemattomaksi – edellytetään harkintaa ja ohjeiden tiukkaa seuraamista yhtäaikaisesti.

Seurauksena voi olla mahdoton yhtälö, jossa kaikki tietävät toimivansa epäviisaasti, mutta näin toimitaan, koska ohjeet niin määräävät.

Koomiseksi tällaisen tilanteen tekee ”italialainen lakko”, jossa koko toiminta voidaan pysäyttää ohjeita noudattamalla.

Oheisella videolla Barry Schwartz puhuu aiheesta lisää.

Mainokset

The URI to TrackBack this entry is: https://huvimaja.wordpress.com/2010/02/01/kun-ohje-sammuttaa-jarjen-valon/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: